Kuchnia włoska nie od dziś ma w naszym kraju wierne grono zwolenników. W pewnym sensie przypomina ona polską tradycyjną kuchnię – i tu, i tu kładzie się nacisk na świeżość produktów, harmonijną kompozycję aromatów i smaków oraz znaczenie domowych posiłków dla wzmocnienia rodzinnych więzi. Jednak naturalnie różnic jest o wiele więcej. Polskie kluski czy pierogi pozornie przypominają włoskie gnocchi, ale każdy, kto miał szansę spróbować tych ostatnich pod gorących słońcem Italii, wie, że to tylko pozory.


Gnocchi ze szpinakiem czy z gęstym, sycącym sosem Alfredo to przepis na potrawę, która jest zdolna, by poprawić humor największemu smutasowi. Jej prostota nie oznacza przy tym, że każdemu uda się ten kulinarny wyczyn – by zrobić dobre gnocchi, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Alternatywa? Szybka wizyta w lokalnym sklepie sieci handlowej Biedronka, której aktualna gazetka promocyjna zachwyca klientów tym włoskim specjałem. Gnocchi z Biedronki to smak znany wszystkim, którzy zajadali się nimi w małych rzymskich knajpkach. Chcesz się przekonać?