Obecnie każda ceniona się firma produkuje: naczynia i akcesoria kuchenne, zastawy stołowe, naczynia szklane, kieliszki i garnki. W każdej sieci sklepów kupimy garnki w różnych rozmiarach z pokrywkami i bez, z przeznaczeniem do kuchni gazowych, indukcyjnych i elektrycznych. Garnki dostępne w Biedronce wykonane są z emalii - te przyciągają przepięknymi pastelowymi kolorami; wykonane ze stali nierdzewnej z termometrem w pokrywce. Firmy produkujące garnki nawiązują także współprace ze znanymi kucharzami, którzy swoim nazwiskiem sygnują zestawy garnków. Zestaw garnków Magdy Gessler był przedstawiony w gazetce Biedronki. Podstawową cechą garnków są: wygoda w użyciu, nienagrzewające się rączki, powinny być przeznaczone do wszystkich rodzajów kuchenek z możliwością mycia w zmywarce – właśnie takie garnki można nabyć w sieci sklepów Biedronka.

Dobra potrawa jest przede wszystkim nie przypalona i wymaga dobrego garnka, warto zainwestować w dobre jakościowo zestawy garnków, które swoją funkcję w naszej kuchni będę pełniły przez lata.

Historia garncarstwa sięga tysiące lat p.n.e. Najstarsze odkryte naczynia pochodzą z Japonii a ich lata zostały oszacowane na 10 000 lat p.n.e. Na naszych ziemiach naczynia gliniane pojawiły się około 5400 lat p.n.e. Naczynia tworzone były z gliny z domieszką np. piasku, garnki lepiono ręcznie. Jak wyschły wypalano je w ognisku. To właśnie w takich naczyniach gotowano strawę. Dzięki ludności celtyckiej ok. 300r p.n.e. garnki zaczęto toczyć na kole garncarskim, a wypalano je w piecach garncarskich. Największy rozwój garncarstwa na ziemiach polskich przypada na wiek XVI.